keskiviikkona

Mikä on suhteellinen painoarvoni?

18.9.2006

Mikä on suhteeni painoon, entä onko parisuhteen suhde painoon erilainen ja millainen on suhteeton paino?

”Parisuhde lihottaa”, siskoni tokaisi samalla, kun hän kertoi pariskunnan pizzanteosta viime viikonloppuna. Moni ystävänikin väittää, että kihlasormuksella on leventävä vaikutus. Kosinnan jälkeinen kommentti voikin olla: ”Olinkin jo väsynyt olemaan nätti ja hoikka.” En usko. Sinkku kerää lanteilleen ravintoloissa käyntien rasvat, sunnuntaipäivien sohvaperunalastut ja kahvilajuoruilujen kalorit.

Kiinteämmästäkin sinkkunaisesta muokkaantuu löysempi Kaloriina, kun todellinen viihde-elämä tempaa mukaansa. Koko kalorikierre lähtee jo aamusta liikkeelle. Itseni on turha ostaa lehmänvalkuaista jääkaappiin happanemaan tai viljatuotteita keräämään vihreää kasvistoa pinnalleen, joten aamiaisen voi skipata. Suolenmutkien ilmoittaessa aamun tunteina sisällön puutteesta suuntaan kahviautomaatille, jossa voi ohimennen katsella naapuriosastojen söpöstyksiä. Vatsakalvoja höystän läskipitoisimmalla lattella ja mukaan kahmaisen puoli kiloa suklaakeksejä.

Lounastunti kaveriporukassa sujuu enemmänkin viikonlopun seikkailujen syväselvitykseen kuin syömiseen. Velvollisuuksien jälkeen suuntaan usein istumaan iltaa ystävien kera ravintolarasvojen ääreen. Ja yöllä pitää saada jotain suuhunpantavaa tai suolaista. Kun tähän yliepäterveelliseen elämäntyyliin lisätään muutama yö, jossa tyynyhöyhenet saavat levätä yksikseen, ei kai ketään kummastuta parisuhteettoman parit ylikilot. Suhteettomaan painoon ei tietenkään kukaan citysinkku pyri. Energiatasoa pitää ylläpitää, mutta sinkun suhde omaan painoon ei saa ylimäärin itseä stressata.

Parisuhteen suhde painoon vaikuttaa tietysti, mutta jokainen pitäköön huolta omista luistaan. Ystäväni kertoi surullisen tarinan, jossa erään naisen Veikko huomautteli suuhun pistetyn ruoan kilojouleista. Veikon mukaan naisen olisi pitänyt jumpata uuma upeaksi, lopettaa lauantaiset lakritsimässyt ja poistaa pastat päivällisiltä. Samalla suunavauksella Veikko vaati enemmän koti-iltoja ja sosiaalisen elämän seesteistämistä heihin kahteen. Nainen ahdistui, eristäytyi ja hiljeni. Nyt nainen on unohtanut millaiselta tuntuukaan elää omanmuotoista elämää ja olla vain itselleen vastuussa vaatekoostaan. Lihaa suhdeluiden ympärille pitää etsiä jostain muusta kuin painoasioista. Oma kantavuusaste on jokaisen oma juttu, eikä kukaan muu sitä saa ulkopäin määritellä.

Ihrakerros kertoo ihmisen keräämistä elämänkokemuksista. Voihan rypyistäkin laskea naurunhetkien määrän. Jenkkakahvat todistavat, että juhlissa ja jatkoilla on käyty. Turha niistä löysistä on kireäksi muuttua. Itselleni pidän ohjenuorana elämästä nauttimisen ja arjen eri muodoista herkuttelemisen. Rento asenne ja rehellisyys itselleen ovat paljon oleellisempia juttuja kuin huomion kiinnittäminen omaan rehevyyteen. Rönsyilevät kilot kuuluvat monimuotoiseen elämään, oli sitten parisuhteessa tai ei.

Miss K

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sykkiikö suonissa tulivuori kun luet tekstejäni vai pudisteletko päätäsi blogimerkintöjen aiheuttamasta uskonpuutteesta? Kirjoittaminen ei ole merkityksellistä, jollei se herätä tunteita. "Mitä sä tunnet?" on hyvä kysymys esittää sekä suhteessa että nyt lukijasuhteessani sinuun.