keskiviikkona

Mustiksi värjätyt sukat

13.10.2006

Kun sukkien väri mustuu, parisuhteen taivaskin tummenee. Jämähtääkö musta väri kiinni pysyvästi? Minkä verran väri tarttuu ja milloin alkavat sukanvaihtopäivät?

Mustasukkaisuus on kamala tunne. Se jäytää sisintä, raapii sielun verille ja paiskaa ulos järjen häivähdykset. Itse olen nähnyt pimeän pilven molemmat puolet. Olen ollut tarkkailtavana sekä piilotellut korkeakorkoisten saappaitteni alla mustia polvisukkia.

Menneen ajan heilani kommentoi kerran erään ystävämme pippaloissa: mikset sä kotona koskaan pukeudu hameeseen ja toppiin vaan pidät lökähousuja? Hämmennyin hiljaiseksi. Lähtiessäni ulos tyttökavereiden kanssa kuulin: Tanssiminen on ainoastaan miesten houkuttelua. Haluatsä et kaikki kattoo sua? Kummeksuin ja puolustauduin. Katsoessani miesten mm-pikajuoksua telkkarista tuli tokaisu: Miksi sä tollasia uroita ihailet? Kommentoin kovaäänisesti käsittämättömyyttä vastaan.

Lopullinen niitti laukesi, kun tonttu kiikutti kuusen alle iik-niin-ihanan-RobbieWilliamsin elämänkerran (pukin hovihankkija oli isäni). Arvasin, että siirtyessämme kauemmas äidin ruokahopeiden parista, saan korvilleni huudot. Sä haluisit varmaan olla paljon mieluummin jonkun popstaran kanssa yhdessä, etkö? Luovutin ja siirryin sinkkustatukseen yöseuranani paperinen Rob.

Mustasukkaisuus on tauti, jota kukaan kyökkiterapiaan perehtynyt täti-Teresa ei voi parantaa. Pimeä väri sukissa kertoo ihmisen tummasta asenteesta omaan itseensä. Itsetunnon puutteen tunnustaminen peilikuvalleen on erittäin kiusallista. Vaatii rohkeutta kohdata menettämisen pelkonsa. Siksi monelle onkin helpompi suunnata sisältä kumpuava ahdistus epävarmuudestaan kumppaniin.

Mustikset ovat usein onnettomia ja kaipaavat ulkopuolelta tulevaa vakuuttelua omasta paremmuudestaan. Itse pirstoin erään tärkeän suhteen sirpaleiksi, koska olin varma, etten ole tarpeeksi hyvä kumppani ukkoselleni. Ripustauduin kiinni toisen lahkeeseen. Käyttäydyin siten, kuten luulin hänen haluavan minun toimivan. Oletin ja arvailin, enkä kysynyt. Tietenkin analysoin ukkoseni toiveet väärin. Sysäsin ahdistukseni toisen niskaan, voin huonosti ja otin käyttöön lapsuuden tavat: kiukuttelun ja mökötyksen. Arvatenkin sääkarttani oli pian täynnä mustia pilviä. Kun koko säärintama alkoi myllertää ukkosen kera, ei ollut näkyvissä enää minkäänlaista aurinkoa pilvien välistä ja rintamasuuntamme erosivat.

Mustassa kohtauksessaan pyörivän pelipöydälle on turha tuoda omaa mielipidenappulaansa mukaan. Toinen on jo päässään pelannut koko kierroksen, eikä siihen voi mitenkään vaikuttaa.
Jos mies jo toisilla treffeillä huomauttaa liiasta meikkaamisesta kodin ulkopuolella, kolmatta kertaa ei kannata jäädä katselemaan. Pidemmässä suhteessa avoin ja rehellinen keskustelu on keino pitää parisuhde kunnossa. Mustat sukat voi kastaa vetyperoksidiin arvostamalla ja rakastamalla ensin itseään. Sitten voi keskittyä rakastamaan muita – tai uusia kenkiään, kuten aidon sinkun kuuluu.

Miss K

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sykkiikö suonissa tulivuori kun luet tekstejäni vai pudisteletko päätäsi blogimerkintöjen aiheuttamasta uskonpuutteesta? Kirjoittaminen ei ole merkityksellistä, jollei se herätä tunteita. "Mitä sä tunnet?" on hyvä kysymys esittää sekä suhteessa että nyt lukijasuhteessani sinuun.